Carnaby Solutions

  • Start
  • Synlighet
    • Sökmotormarknadsföring
    • AdWords SEM
    • Digital annonsering
    • Digital marknadsföring
  • Säljprocesser
    • Konvertering
    • Webbstrategi
    • Leda till butik genom off web sales
  • Analys
    • Nulägesanalys
    • Webbanalys
    • Analyser för varumärkesarbete
    • E-postmarknadsföring
    • Rapporter och rapportverktyg
  • Utbildning
    • Utbildning SEO
    • Utbildning Google Analytics
  • Arbetsgrupp
  • Blogg
  • Om Carnaby
  • Kontakt

Aardvark köps upp av Google

12 februari, 2010 av Danne Lämna en kommentar

Google har nu verifierat att de köper Aardvark för cirka 50 miljoner dollar.

Aardvark som vi har skrivit om tidigare, som startades av fd anställda på Google har idag cirka 90000 användare. Människor med olika kunskaper och specialiteter som kommer till användning för att svara på de ibland mest bisarra frågor.

Det känns ju helt logiskt att just Google köper den här smarta tjänsten i sin ambition att samla all information och kunskap som finns. Aardvark är ju med sin mänskliga kunskapsmassa ett perfekt komplement till all webbinformation som Google redan samlar.

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: kunskapsbas, Sociala media

Google Buzz utmanar Facebook och Twitter

10 februari, 2010 av Danne 14 kommentarer

Google Buzz

Google Buzz är en ny social kanal att räkna med.

På en lite småmysig presskonferens med Googles höjdare sittande på pallar lanserades idag Google Buzz.

Google Buzz är ett nytt, samlande socialt verktyg som enligt de första intrycken verkar intressant och som kommer lanseras med ambitionen att konkurrera med alla andra ledande sociala tjänster. Buzz är en bred tjänst som kan användas för löpande uppdateringar och småposter liknande Twitter. Och samla flöden från bloggar etc, typiskt för Friendfeed och Tumblr. Och ha geografisk taggning där man publicerar saker från gps-positionerade platser i mobilen, liknande Brightkite m fl. Google Buzz känns alltså som en blandning av många saker. Men där de enskilda delarna vid en första anblick inte känns sämre än någon av konkurrenterna.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: Google, nätverk, Sociala media

Facebook Lite skalar av Facebook

14 september, 2009 av Danne 4 kommentarer

Facebook Lite som nyligen lanserades i USA och Indien, verkar vara tillgängligt för svenska användare nu. De individuella url:ana fungerar även där och således hittar man min wall på lite.facebook.com/danrasmussen. En förutsättning tycks vara att man har sitt grundspråk inställt på engelska för att det ska fungera än så länge.

Ursprungligen lär Facebook Lite ha varit tänkt att användas i länder där det är svårt att hitta en snabb och stabil internetuppkoppling. Men Facebook insåg uppenbarligen (sneglandes på Twitter) att även västvärlden kan uppskatta en enklare och snabbare version av Facebook.

Facebook Lite

Facebook Lite är verkligen mycket renare och snabbare än vanliga Facebook ”heavy”. Alla applikationer och bjäfs är bortrensat, och inga inbjudningar till Mafia Wars, taggningar i ”All my Friends” etc dyker upp. Bara den grundläggande kommunikationen med statusflöden på hemsidan, en förenklad wall etc. Lite så som den ledande iPhone-appen för Facebook fungerar, vilket känns väldigt skönt.

Events finns kvar med en enkel funktionalitet, nu i en framskjuten position i huvudnavigeringen. Även inkorgen finns där. Det går att skriva och posta bilder och videor på sin wall och i kommentarer precis som vanligt. En ny bra sak är att man på startsidan kan välja att se enbart ”Top Stories” bland sina vänners postningar. Top Stories är lite en tillbakagång till den äldre variant av flöde som fanns på Facebook tidigare där en algoritm räknar ut relevansen i vilka Facebook Lite Storiespostningar som ska lyftas fram. Till skillnad från det vanliga flödet som i princip är kronologiskt. Notifications har fått en egen liten länk till en egen sida där allt listas (förutom sådant som är kopplat till applikationer som inte finns i Lite).

En bedömning har ju länge varit att Facebook tittar på Twitters framgångar och Facebook Lite är definitivt ett steg åt det hållet. Köpet av Friendfeed är också ett sätt för Facebook som nu har blivit riktigt stora (nu 5:a bland webbplatser i USA, förbi Myspace) att snabbt fånga teknik i den riktningen. Det har ju inte varit ett ovanligt sätt för marknadsledare, som t ex Microsoft, att växa ytterligare genom förvärv, eller genom att helt enkelt kopiera idéer från företag som ligger i framkant men som inte är lika stora. En annan nyhet i veckan var att man nu kan använda Twitters attribut @ i statusuppdateringar för att tilltala eller notifiera någon. Vilket ju är ett ytterligare bevis på Facebooks vilja att kopiera fungerande standards från Twitter.

För många användare tror jag att Facebook Lite kommer att bli en enorm befrielse. Man fokuserar på själva kommunikationen men på ett lite mer sofistikerat sätt än på Twitter. Även om Twitter har vuxit snabbt är det fortfarande en känsla av att det i Sverige huvudsakligen är early adaptors och folk med högt intresse av internet och media som använder Twitter som ett dagligt verktyg.

Facebook däremot har slagit igenom i alla kretsar och används av människor i olika åldrar, med olika yrken och bakgrund och internetvana. För många har Facebook tillsammans med att använda Google-sökningar, YouTube och några saker till, blivit synonymt med att vara ute på nätet. Och något som man gör och använder ofta.

Eftersom Twitters snabba och attraktiva sätt att kommunicera alltså inte har slagit igenom bland så stora grupper i Sverige, samtidigt som Facebook har gjort det, tror jag att Facebook Lite kommer bli mycket stort bland Facebook-användare som testar det. Tittar man bara på mitt eget kontaktnät är kretsen av vänner som regelbundet använder Facebook och Twitter väldigt olika. Och Facebook Lite kommer i alla fall för mig, bli ett suveränt verktyg för att enkelt hålla konversationen igång med mina Facebook-vänner. Utan att överösas av spam och tips på en massa skräp (obs subjektivt). De enda förslag man får i Facebook Lite är vänners vänner som man kan välja att lägga till. Och det är en rätt bra och social funktion.

Breda grupper som använder Facebook kommer ju sannolikt att komma över nyhetens behag när det gäller att använda det ständigt ökande antalet skojapplikationer. Och få en vilja att ibland enbart använda Facebook som ett verktyg för social konversation. Då är Facebook Lite en riktigt bra lösning. Men detta är ju behovs- och situationsstyrt. Det utesluter ju inte att man använder stor-Facebook när man känner för att ha kul med spel etc.

Jag är överlag nöjd med den här första versionen av Facebook Lite. En hel del är fortfarande under konstruktion. T ex så är den enda sak som går att ändra under inställningar, språket. Alla övriga alternativ leder bara till en sida som säger att det inte är klart än. En funktion man skulle kunna önska från det vanliga Facebook är möjligheten att dela upp sina vänner i olika listor. Det är nästan en nödvändighet för mig för att kunna skapa en struktur i statusflödet. Även om man inte saknar så många tredjeparts-applikationer är även några av Facebooks egna appar som Chat och Groups utanför. Det tror jag att det är en nödvändighet att föra in i utvecklingen av Lite om det ska slå igenom stort. Men en utveckling kommer ske, det kan man vara säker på.

Nu finns det ju sedan länge externa applikationer som man kan använda för att sköta sin kommunikation på Facebook på ett avskalat sätt. Den nämnda iPhone-appen är bra. Och TweetDeck lanserade nu en ny förbättrad version, där det enkelt enkelt går att lägga in olika flöden från Facebook vid sidan av sina Twitterströmmar och nu även motsvarande för Myspace.

Facebook Lite är inte lanserat på bred front med olika språk world wide. Men det går att använda det och jag rekommenderar alla som är trötta på krimskrams och spam på Facebook att testa Facebook Lite.

TechCrunch skrev om Facebook Lite i veckan.
Det finns runt 9000 fans på Facebook Lite´s page på Facebook.

Arkiverad under: Kommunikation, Sociala media

Ning.com för subkulturer

20 augusti, 2009 av Danne Lämna en kommentar

Jag gillar communities för smala subkulturer. Som Hoffspace där man hyllar David Hasselhoff, Barista Exchange för kaffeälskare och baristas och inom samma område min egen Kaffekultur. Möjligheten att utan större insats skapa en miljö där man kan mingla kring sitt intresseområde.

Man kan ha åsikter om ning.com som en professionell miljö för att bygga communities. Men för en icke-professionell användare som vill starta sitt intresseforum är det ett perfekt verktyg för att snabbt och enkelt komma igång. [Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media, Teknik Taggad som: communities, Sociala media, subkulturer

Google Wave är fantastiskt

30 maj, 2009 av Danne 25 kommentarer

Google Wave logganGoogle Wave lanseras under året! En av de största snackisarna det senaste dygnet har varit offentliggörandet av Google Wave.

Man kan säga att det är en sammanslagning av e-post, wiki, chat-program och system för projekthantering mm. En grundläggande skillnad jämfört med att t ex skicka ett mail där information flyttas mellan olika servrar eller t o m datorer är att all information i ens kommunikation i Google Wave ligger samlat på en viss server med den effektivitet det innebär. Oavsett vem som skriver något eller varifrån det än uppdateras.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Kommunikation, Sociala media, Teknik Taggad som: Google, natverkande, Sociala media

Uppdatera status via ping.fm

25 april, 2009 av Danne Lämna en kommentar

ping.fmDet finns ju en del program för skrivbordet för att samtidigt eller var för sig uppdatera status och posta till t ex Facebook och Twitter.

Ett bra verktyg som ligger på nätet är ping.fm. Jag tycker det just nu är det bästa sättet att styra poster och statusuppdateringar till en mängd olika nätverk. Det finns andra platser som har samma funktion, t ex Hellotxt. Men min upplevelse är att ping.fm har det enklaste gränssnittet. Men det kan vara en smaksak.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: communities, mikroblogg, Sociala media

Aardvark samlar kunskap

4 april, 2009 av Danne 6 kommentarer

AardvarkAardvark är en ny webbtjänst som är mycket intressant. Man kan ställa en fråga om vad som helst och få frågan skickad till någon annan medlem som är expert på just det området. Och man får ofta svar inom några minuter.

Kommunikationen sker över chat, där man anger vilken klient man föredrar, Google Talk eller Live t ex.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: communities, jazz, kalenderbitare, kunskapsbas, Sociala media

40 företag som använder Twitter på ett bra sätt

2 april, 2009 av Danne 1 kommentar

Företag kan självklart dra nytta av att synas i mikrobloggar. Samtidigt som det är viktigt att man sköter det på ett balanserat sätt. Ett företag som ser Twitter som en kanal att ropa ut marknadsbudskap kommer inte få många följeslagare och skriker då i det tomma.

Twitter Starbucks

Men gör man det bra, oavsett om man väljer att ha ett konto i företagets namn eller via en person, kan man få en stor krets som följer det man skriver. Starbucks har idag uppåt 120 000 följeslagare samtidigt kan man vara nöjd med långt mindre om man lyckas dra till sig en relevant målgrupp.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: mikroblogg, Sociala media, Twitter

Linkedin eller Plaxo

1 mars, 2009 av Danne 1 kommentar

Det känns som att ”alla” som nyttjar sociala nätverk som ett forum för professionella kontakter i Sverige använder Linkedin. Så det är ett måste att vara med om man ska synas och vara uppkopplad med affärsbekanta, kunder och kollegor. Man kan även följa deras uppdateringar, vilka nya kontakter de i sin tur får etc. Vilket kan leda till uppslag på fler potentiella kontakter för egen del.

Samtidigt finns Plaxo som jag tycker är en trevlig miljö för att samla fakta om sig själv och dela det med andra. Jag har jämfört de två forumen och tittat närmare på några saker som skiljer dem åt.

[Läs mer…]

Arkiverad under: Sociala media Taggad som: communities, Linkedin, natverkande, nätverk, Plaxo, Sociala media, Twitter

Kontakta oss

Hitta till oss

Adress: Fridhemsgatan 15, 112 40 Stockholm
Epost: [email protected]
Telefon: +46-8-201001