Jag gillar communities för smala subkulturer. Som Hoffspace där man hyllar David Hasselhoff, Barista Exchange för kaffeälskare och baristas och inom samma område min egen Kaffekultur. Möjligheten att utan större insats skapa en miljö där man kan mingla kring sitt intresseområde.

Man kan ha åsikter om ning.com som en professionell miljö för att bygga communities. Men för en icke-professionell användare som vill starta sitt intresseforum är det ett perfekt verktyg för att snabbt och enkelt komma igång.

Man kan med ganska stor frihet styra val av funktioner, färgsättning, användarrättigheter etc. Även för den som är mindre initierad i CSS klarar man sig med enkla menyval och klickalternativ som underlättar utformningen.

I en community under ning.com kan man addera rss-flöden, statusuppdateringar från t ex Twitter och även lägga in fri kod med bilder och obegränsat antal länkar (utan no-follow) i textrutor. Uppladdning av musik och videor och att kunna skapa grupper är självklara funktioner som kan väljas.

Extra plus för att man kan lägga till script för Google Analytics och koppla till Google Webmaster Tools.

I gratisversionen får man dras med AdSence som man själv inte har revenue av, men det är i alla fall oftast relevanta erbjudanden som dyker upp. Man kan bli av med reklamen för usd 19.95 per månad. Betalar man ytterligare usd 4.95 går det att använda en egen valfri domän utanför ning.com.

För den som vill skapa en egen liten community för sig själv, familjen och katten är ning.com en mycket bra lösning.