För några år sedan så var det populärt att skapa “egna Google-sök” i form av tama versioner av Google som bara sökte på ett antal utvalda sajter. Jag hade en på min privata sajt som sökte igenom de 4-5 bloggar jag då publicerade mig på (o tempora o mores) – inklusive den här. När Google gick över till SSL blev det en massa problem med dessa, men idag upptäckte jag, efter en fråga från Deeped Strandh att de faktiskt existerar fortfarande. Google kallar tjänsten programmable search.

Kanske är det lite långsökt att betrakta detta som en läsarfråga, men det var ju jag som hittade svaret, så jag kör.

Så hur gör man då?

Ja först går du till https://cse.google.com/cse/create/new och där fyller du i de domäner (med sökväg) du vill söka bland. Det går alltså att söka enbart i Twitter-innehåll från enstaka användare om man vill eller under en särskilt sektion i t.ex DN, med https://www.dn.se/kultur/ .

Note to self: skapa en bra film- och serie-sökmotor som inkluderar TV-dags, IMDB, Netflix, HBO Nordic…. ja, du förstår.

När du har skapat din egen sökmotor kan du antingen bokmärka URLen, lägga till den som custom search engine i Chrome, eller bädda in den på din egen sajt. Eller varför inte alla tre. Mycket nöje!