Efter mitt förra inlägg om Lighthouse där jag använde en riktigt långsam WordPress-sajt som exempel känner jag att jag måste visa att det visst går att få till riktigt snabba sidor med WordPress också. Ett exempel på det är AIK-nyhetssajten Svarta Rubriker och jag exemplifierar med en ny artikel, som har bilder och inte har optimerats på något speciellt sätt för testet: https://www.svartarubriker.se/idag-foddes-supporterkulturen-kring-aik-dam/

Här snackar vi topp-poäng. Skalan i Lighthouse är som ni vet 1 till 100. Ärligt talat har jag aldrig sett någon sajt få 1, men här är beviset på att det går att få 100.

Svarta Rubriker använder AMP för alla sina artiklar – dvs presenterar sitt innehåll på ett sätt så att Google kan indexera hela sidan och presentera den direkt. Det är det som ger de höga värdena. De förbättringar som är enkla att se, är att bilden skulle kunna optimeras en smula genom att göras mindre. Lighthouse klagar också på oanvända javascript, vilket ironiskt nog beror på att ett script inkluderas från AMP-projektets egen CDN.

I scoring-kalkylatorn kan vi se att det egentligen enbart är TBT och TTI som kan förbättras på sidan och båda dessa beror på det dessa javascript. Vi får hoppas att AMP-folket lägger manken till!

Jag har i skrivande stund, bara sett en annan svensk sida som faktiskt har bättre värden än dessa. Jag hoppas att ha möjlighet att avslöja vilken det är inom kort, för de är verkligen ett positivit exempel – sajten har ett egenbyggt cms och lyckas komma upp i 100 för samtliga sex lighthouse-värden.