Ett ständigt återkommande ämne i mina möten med sajtägare är deras inställning till olika typer av resultatsidor. I kontexten av webbutiker betyder detta ofta kategorisidor, för WordPress-baserade sajter betyder det kategori- eller taggsidor och för sajtträdsbaserade CMS som t.ex EPiServer, Polopoly och Sitevision handlar det oftast om nodsidor. Gemensamt för alla dessa olika sidor är att deras funktion, i princip, bara  är att de ska lista de objektssidor som ligger längre ner i sajtträdet.

En annan sak som resultatsidorna har gemensamt är att de nästan alltid saknar eget, unikt, innehåll. Nästan lika ofta saknar de huvudrubrik och en unik description-text. I vissa, riktigt besvärliga fall har dessa sidor inte ens en unik title-text, eller använder ett SEO-plugin som har default-inställningen att sidtypen över huvud taget inte ska indexeras av Google.

Ibland finns dessa sidor inte ens, utan objektssidorna kan bara nås via en sökning, och de enda kategorier som existerar är då rena sökresultat (som i riktigt besvärliga fall inte ens har en unik URL eftersom sökningen görs med en POST-request).

Samtidigt är resultatsidorna oftast de sidor som är allra bäst lämpade att vara landningssida för många av de sökningar som sajten vill placera sig på. Detta eftersom enskilda artiklar eller produkter ofta konkurrerar med varandra genom att ha liknande rubriker. I en webbshop når enskilda produkter sina end-of-life påfallande fort och försvinner ur sortimentet, bloggposten som skrevs för fyra år sedan blir så omodern att man skäms för att visa upp den (been there).

Resultatsidorna är mer långlivade och kan hållas aktuella under längre tid. Dessutom har de ofta helt automatiska länkar till sig genom sajtens CMS; ofta från huvudmenyn. Det gör dem till perfekta landningssidor för relevanta sökningar.

Google gillar inte resultatsidor?

Problemet är bara att Google, faktiskt, är totalt ointresserade av att visa upp innehållstomma kategorisidor i sökresultaten. De vill vara allas kategorisida, baserat på de sökningar vi gör. I den stora Mayday-uppdaterigen rensade de ut miljontals resultatsidor från stora sajter. BBC blev av med över 7 miljoner stycken, och Panda-algoritmen verkar vara särdeles hård mot sajter som har ett överflöd av denna typ av sidor, utan egentligt eget innehåll. Det har gjort att det har spritts en allmän syn hos folk med en grund uppfattning om vad SEO innebär, att resultatsidor ska undvikas om man inte vill sjunka i sökresultaten.

Den allmänna uppfattningen hos många som inte har någon djupare koll på SEO eller inte har arbetat med riktigt stora sajter, är att Googles ovilja mot att lista resultatsidor gör att man ska undvika att arbeta med dem. Det stämmer inte. Tvärtom! Nyckelordet i stycket ovanför, är alltså innehållstomma.

Ändå går det utmärkt att ranka med resultatsidor

För det går faktiskt fortfarande alldeles utmärkt att ranka bra med resultatsidor. Men, det krävs att vi tar till alla verktyg i boxen om vi vill göra det. Och det vill vi.

För grundproblemet är att Google inte gillar innehållstomma resultatsidor, och identifierar dessa genom att de väldigt lätt kan associera de pufftexter som listas på dem med de objektssidor som oftast har samma text i en längre kontext.

Alltså krävs det unik text på resultatsidorna, ibland rätt mycket text, ibland bara en unik textsnutt på 3-400 tecken, och ibland rejält med unikt innehåll för att en sida faktiskt ska anses ha tillräckligt mycket unikt innehåll för att inte betraktas som en innehållslös resultatsida av Google. Dessutom behövs det en h1-rubrik, och kanske t.o.m en h2-rubrik med ett synonymt begrepp. Title-texten, den kanske starkaste signalen om vad en sida handlar om idag behöver kunna anpassas liksom att sidan kan behöva en unik description-text, som lyckas vara säljande eller informativ samtidigt som den innehåller den primära sökfrasen…

När det kommer till textinnehållet, kommer modern (svensk) webbdesign att vara det största hindret. På sajter med utfallande marginaler, perpetual scroll-listningar och total avsaknad av såväl höger som vänsterspalter är det svårt att lägga text tidigt i koden på sidan. Det är helt enkelt svårt att kombinera modern webbdesign med fylliga resultatsidor.

Dold text fungerar inte i längden

Lösningen blir ofta att man lägger denna text i ett stycke som ursprungligen är dolt på sidan, men som kan plockas fram genom att väja en alterantiv flik eller genom att klicka på en knapp eller länk med texten Mer info. Det har fungerat utärkt, förutsatt att man inte har dolt texten genom att ge den en klass som tydligt är dold (visibility:hidden eller display:none), utan döljer texten lite mer avancerat genom att låta ett javascript ställa om synligheten när sidan laddas.

Det är däremot tveksamt om det kommer att vara en hållbar väg framöver. Google har sedan sommaren 2014 kommunicerat att det är viktigt att man tillåter access till de javascript som visar olika element på sidan, och det torde innebära att de även kan förstå vilka element som inte visas. De som har löst problemet genom att visa åtmisntone lite grand av texten, och göra det möjligt att fälla ut den för mer text sitter lite säkrare.

Det här kommer att ställa stora krav på webbutveckling framöver, där SEO-folket, UX-folket, formgivarna och konverteringsfolket kommer att ha svårt att komma överens. Ingen vill lägga en A4 text innan en listning av produkter, men att lägga texten efter listningen är tyvärr inte tillräckligt bra det heller. Dels blir det för många länkar innan innehållet, dels är Google lite smått misstänksamma mot text som ligger för långt ner på sidan.

Helt oavsett. Resultatsidor behöver innehåll. Bra innehåll, inte bara en automatiserad sträng som i princip byggs  upp likadant med några variabler på alla resultatsidor. En bra resultatsida kommer att behöva förtjäna sin placering framöver. Så har du inte börjat fundera över detta på din egen sajt ännu så är det hög tid nu. Sedan får vi se hur vi kan lösa det grafiskt.

Relaterade blogginlägg

Jag har skrivit en hel del om resultatsidor tidigare på min privata blogg. Här under några lästips. En del av posterna har några år på nacken, men de är, till min oförställda förvåning, fortfarande väldigt aktuella.

Och har vi inte pratat resultatsidor ännu, så hör av er, så tar vi en duvning i ämnet.

// Nikke Lindqvist