Facebook Lite som nyligen lanserades i USA och Indien, verkar vara tillgängligt för svenska användare nu. De individuella url:ana fungerar även där och således hittar man min wall på lite.facebook.com/danrasmussen. En förutsättning tycks vara att man har sitt grundspråk inställt på engelska för att det ska fungera än så länge.

Ursprungligen lär Facebook Lite ha varit tänkt att användas i länder där det är svårt att hitta en snabb och stabil internetuppkoppling. Men Facebook insåg uppenbarligen (sneglandes på Twitter) att även västvärlden kan uppskatta en enklare och snabbare version av Facebook.

Facebook Lite

Facebook Lite är verkligen mycket renare och snabbare än vanliga Facebook ”heavy”. Alla applikationer och bjäfs är bortrensat, och inga inbjudningar till Mafia Wars, taggningar i ”All my Friends” etc dyker upp. Bara den grundläggande kommunikationen med statusflöden på hemsidan, en förenklad wall etc. Lite så som den ledande iPhone-appen för Facebook fungerar, vilket känns väldigt skönt.

Events finns kvar med en enkel funktionalitet, nu i en framskjuten position i huvudnavigeringen. Även inkorgen finns där. Det går att skriva och posta bilder och videor på sin wall och i kommentarer precis som vanligt. En ny bra sak är att man på startsidan kan välja att se enbart ”Top Stories” bland sina vänners postningar. Top Stories är lite en tillbakagång till den äldre variant av flöde som fanns på Facebook tidigare där en algoritm räknar ut relevansen i vilka Facebook Lite Storiespostningar som ska lyftas fram. Till skillnad från det vanliga flödet som i princip är kronologiskt. Notifications har fått en egen liten länk till en egen sida där allt listas (förutom sådant som är kopplat till applikationer som inte finns i Lite).

En bedömning har ju länge varit att Facebook tittar på Twitters framgångar och Facebook Lite är definitivt ett steg åt det hållet. Köpet av Friendfeed är också ett sätt för Facebook som nu har blivit riktigt stora (nu 5:a bland webbplatser i USA, förbi Myspace) att snabbt fånga teknik i den riktningen. Det har ju inte varit ett ovanligt sätt för marknadsledare, som t ex Microsoft, att växa ytterligare genom förvärv, eller genom att helt enkelt kopiera idéer från företag som ligger i framkant men som inte är lika stora. En annan nyhet i veckan var att man nu kan använda Twitters attribut @ i statusuppdateringar för att tilltala eller notifiera någon. Vilket ju är ett ytterligare bevis på Facebooks vilja att kopiera fungerande standards från Twitter.

För många användare tror jag att Facebook Lite kommer att bli en enorm befrielse. Man fokuserar på själva kommunikationen men på ett lite mer sofistikerat sätt än på Twitter. Även om Twitter har vuxit snabbt är det fortfarande en känsla av att det i Sverige huvudsakligen är early adaptors och folk med högt intresse av internet och media som använder Twitter som ett dagligt verktyg.

Facebook däremot har slagit igenom i alla kretsar och används av människor i olika åldrar, med olika yrken och bakgrund och internetvana. För många har Facebook tillsammans med att använda Google-sökningar, YouTube och några saker till, blivit synonymt med att vara ute på nätet. Och något som man gör och använder ofta.

Eftersom Twitters snabba och attraktiva sätt att kommunicera alltså inte har slagit igenom bland så stora grupper i Sverige, samtidigt som Facebook har gjort det, tror jag att Facebook Lite kommer bli mycket stort bland Facebook-användare som testar det. Tittar man bara på mitt eget kontaktnät är kretsen av vänner som regelbundet använder Facebook och Twitter väldigt olika. Och Facebook Lite kommer i alla fall för mig, bli ett suveränt verktyg för att enkelt hålla konversationen igång med mina Facebook-vänner. Utan att överösas av spam och tips på en massa skräp (obs subjektivt). De enda förslag man får i Facebook Lite är vänners vänner som man kan välja att lägga till. Och det är en rätt bra och social funktion.

Breda grupper som använder Facebook kommer ju sannolikt att komma över nyhetens behag när det gäller att använda det ständigt ökande antalet skojapplikationer. Och få en vilja att ibland enbart använda Facebook som ett verktyg för social konversation. Då är Facebook Lite en riktigt bra lösning. Men detta är ju behovs- och situationsstyrt. Det utesluter ju inte att man använder stor-Facebook när man känner för att ha kul med spel etc.

Jag är överlag nöjd med den här första versionen av Facebook Lite. En hel del är fortfarande under konstruktion. T ex så är den enda sak som går att ändra under inställningar, språket. Alla övriga alternativ leder bara till en sida som säger att det inte är klart än. En funktion man skulle kunna önska från det vanliga Facebook är möjligheten att dela upp sina vänner i olika listor. Det är nästan en nödvändighet för mig för att kunna skapa en struktur i statusflödet. Även om man inte saknar så många tredjeparts-applikationer är även några av Facebooks egna appar som Chat och Groups utanför. Det tror jag att det är en nödvändighet att föra in i utvecklingen av Lite om det ska slå igenom stort. Men en utveckling kommer ske, det kan man vara säker på.

Nu finns det ju sedan länge externa applikationer som man kan använda för att sköta sin kommunikation på Facebook på ett avskalat sätt. Den nämnda iPhone-appen är bra. Och TweetDeck lanserade nu en ny förbättrad version, där det enkelt enkelt går att lägga in olika flöden från Facebook vid sidan av sina Twitterströmmar och nu även motsvarande för Myspace.

Facebook Lite är inte lanserat på bred front med olika språk world wide. Men det går att använda det och jag rekommenderar alla som är trötta på krimskrams och spam på Facebook att testa Facebook Lite.

TechCrunch skrev om Facebook Lite i veckan.
Det finns runt 9000 fans på Facebook Lite´s page på Facebook.