En väldigt vanlig fråga kring sökmotoroptimering rör optimering av texten på webbsidor. Hur man ska skriva för att placeras så bra som möljigt på sökmotorerna helt enkelt.

Vårt svar brukar vara att det visserligen finns en hel del att tänka på när man skriver brödtexten på sidan, men att det inte räcker riktigt ända fram om detta är den enda åtgärden man tänker vidta i sin sökmotoroptimering. Ändå, när alltfler sitter och arbetar via publiceringssystem, så är just sökmotoroptimering av texten en av de få saker man kan påverka utan att behöva göra förändringar i publiceringssystemet.

Vad är text i sökmotorernas ögon?

Till att börja med bör vi slå fast vad som är text enligt sökmotorerna, och där kan man enkelt se att det finns flera samverkande element.

  1. Title-texten
  2. Description-texten
  3. Huvudrubriken
  4. Brödtexten
  5. Bildtexter och alt-attribut till bilderdessutom
  6. Text i länkar som pekar till sidan

När man skriver en brödtext, och har sökmotorerna som viktig mottagare, så är nästan alla eniga om att man bör nämna de tilltänkta sökfraserna tidigt i texten, tidigt i ett flertal stycken, inuti löpande text, i mellanrubriker samt i textens avslutning.

Desstuom bör man sträva efter att använda likartad text i title-texten, huvud-rubriken, description-texten, det inledande stycket på sidan, i alt-attributet till åtminstone en bild på sidan och allra helst i länkar som pekar in till sidan som ska placera sig bra för söktermen. Likartad skriver jag här eftersom texten fortfarande ska se smaklig ut för läsaren, och för att man inte vill riskera att sökmotorerna ser sidan som nyckelordsspam.
Det är egentligen hela hemligheten. Det svåra är att göra detta på ett intresseväckande och kanske säljande sätt. Och till det krävs det inte bara en sökmotoroptimerare. Nej till det krävs de en riktigt bra webbcopywriter.