ping.fmDet finns ju en del program för skrivbordet för att samtidigt eller var för sig uppdatera status och posta till t ex Facebook och Twitter.

Ett bra verktyg som ligger på nätet är ping.fm. Jag tycker det just nu är det bästa sättet att styra poster och statusuppdateringar till en mängd olika nätverk. Det finns andra platser som har samma funktion, t ex Hellotxt. Men min upplevelse är att ping.fm har det enklaste gränssnittet. Men det kan vara en smaksak.

På ping.fm kan man genom inställningar gruppera olika sociala medier för att lägga upp poster på dessa samtidigt. Till exempel kan man bunta ihop Twitter och Bloggy under Micro-blogging, och Facebook, Myspace och Linkedin som Status updates. Eller blanda som man vill. Och om man så önskar, sända unika uppdateringar till varje enskilt nätverk.

Vill man vara riktigt bekväm uppdaterar man alla sina sociala vägar med en text och en knapptryckning. Men då förloras i och för sig idén att kunna differentiera sig. Många kan uppleva den sociala kommunikationen som mindre personlig när samma budskap strömmar mellan Bloggy, Twitter och Jaiku i ett korsflöde. Med ping.fm läggs uppdateringarna i de flesta nätverk in som en ny post utan märkning att den kommer från ping.fm vilket åtminstone ser trevligare ut.

Ett sådant här verktyg är mest relevant för generell information som man vill sända ut, t ex statusuppdateringar. Och det utesluter verkligen inte att man också är aktiv i sina olika miljöer och kommenterar och samtalar. Att skapa dialog eller polylog ju är vitsen.

Det finns en mängd nätverk och bloggplattformar som är nåbara via ping.fm som inte är så bekanta i Sverige. Jag skapade konton i några nya för att testa dem.

VoxFör seo-nördarna kan det vara intressant att veta att ett antal av dessa miljöer ger möjlighet att lägga äkta länkar till webbplatser eller att strömma rss-flöden med riktiga länkar (dvs utan rel=nofollow). Tumblr där man kan lägga in rss-flöden är väl känt för en del. Men Multiply, Tagged och Vox är nog mindre kända. De indexeras bra och särskilt en sida Vox verkar relativt lätt att driva upp i sökresultaten.

KhacesDen spanska communityn Khaces ger möjlighet att lägga in ett par länkar och man kan dessutom välja katalanska som språk…

Detta nämner jag inte som professionell ful-seo. Mer en möjlighet att länka ihop sina egna flöden och bloggar för att få bästa effekt.

FrazrVill man sprida sin sociala närvaro i världen ytterligare kan man komplettera med att använda Hellotxt för att få tips på och nå ytterligare communites. Under förutsättning att man kan språken kan man då till exempel networka i Brasilien, Holland och genom det tyska Frazr. Bara namnet är ett skäl att börja mikroblogga på tyska.

Frazr – Am Puls Deiner Freunde.