Aftonbladhet, Expressn och Svenska Dagbladhet är mer än felstavningar av tre av Sveriges största dagstidningar. De är tre av de fem sökfraserna som ska användas i den första helsvenska tävlingen i sökmotoroptimering. De två andra söktermerna som vinnaren ska lyckas optimera sin sajt omkring är två ord som redan finns i svenskan, nämligen Internetvärd och Sökmotoroptimeringstävling.

Tävlingen är initierad av Jim Westergren, som kom tvåa i den största sökmotoroptimeringstävlingen som har hållits hittils, nämligen V7n-tävlingen som går under namnet v7ndotcom Elursrebmem. Läs mer om tävlingen och tävlingsreglerna på www.seo-forum.se/seo-taevlingar/815-sveriges-foersta-seo-taevling.html

Det som är intressant med just denna sökmotoroptimeringstävling är att den utgår ifrån specifikt svenska förhållanden. Två av sökfraserna innehåller de svenska bokstäverna ö och ä, och det kan bli intressant att se hur de olika tävlingsdeltagarna kommer att hantera dessa, framför allt i urlar. Valen är nämligen flera, och det har ivrigt debatterats hur Google, som agerar tävlingsarena, prioriterar olika implementationer av dessa tecken i urlar (internetvard eller internetvaerd, sokmotoroptimeringstavling eller soekmotoroptimeringstaevling).

Tävlingstiden går ut den 1 maj 2007, och den som då har den sammanlagt bästa placeringen på samtliga fem söktermer vid sökningar efter resultat på svenska från Google.se kommer att utses till vinnare.

Jag kommer självklart att delta i tävlingen, eftersom jag tror att den kommer att ge många bra ledtrådar till hur Google hanterar specifikt svenska förhållanden. Min tävlingsdomän i denna första svenska sökmotoroptimeringstävling är, som tävlingreglerna stipulerar, just registrerad, och återfinns inom kort på www.veckansteve.se.