Hur många andra sajter länkar till din? Och hur länkar de egentligen?

Först och främst gäller det att se till att sajten är byggd på ett sätt som gör att sökmotorerna trivs på den. Men när det arbetet är klart, återstår fortfarande ett långsiktigt och minst lika viktigt arbete, som handlar om att se till att andra sajter länkar till den. Helst ska de också länkar rätt, d.v.s. med rätt url, till rätt sida och med en lämplig länkad text. Det här kan vara ganska svårt, och det gäller att inte vara blyg.

Länkarna är viktiga, framför allt för Google. En sajt som ännu inte har 50 länkar behöver sätta igång sitt länkarbete, över 100 länkar så börjar det likna något… En sajt med över 200 inkommande länkar har kommit en bit och om sajten har fler än 300 länkar så kan man säga att den är på rätt väg. Men det är först när sajten kan räkna in uppåt 700 inkommande länkar som man kan säga att man har kommit långt. Men kom ihåg att det är viktigt att inte skaffa sig alla länkar på en gång.

Hur hittar man länkarna?

När vi på Carnaby tar över en sajt brukar jag alltid börja med att kontrollera hur andra sajter länkar till den. Det enklast sättet att göra det är att använda ett bra länkverktyg, men man kan också med fördel använda sig av MSN Search och Yahoo! Google har tyvärr inte längre något tillförlitligt verktyg för att leta reda på samtliga sidor som länkar in till en sajt.

Med MSN Search

På MSN Search kan man använda sig av kommandot link: följt av sajtens domännamn. Problemet med den sökningen är dock att man bara får tillbaka länkar som går direkt till domänens förstasida (eller till den sidan vars adress man skriver in).

http://search.msn.se/results.aspx?q=link%3Awww.skatteverket.se&FORM=QBRE

Skatteverket, som vars domän jag använde i exemplet har häpnadsväckande många inkommande länkar.

Med Yahoo!

Yahoo! är faktiskt betydligt generösare med att dela med sig av kunskapen om vilka sajter som länkar in till en domän. Med kommandot linksite: får man tillbaka en lista över sidor som länkar in till alla olika sidor på din sajt. Tyvärr har Yahoo! ändrat en smula i det här kommandot och visar inte längre samtliga sidor som länkar. Skatteverket har därför, enligit Yahoo! betydligt färre länkar än vad MSN Search rapporterar:

http://search.yahoo.com/search?p=linksite%3Awww.skatteverket.se&…x=wrt

Problemet med dessa båda sökningar är att det, om det gäller en populär sajt, blir väldigt många resultat att leta igenom. Därför kan man behöva söka sig till några av de bra verktyg som finns för detta på webben.

Favoritverktyget

Vårt favoritverktyg för detta har det otroligt knöliga namnet We Build Pages Ancor Text Backlink Checker, men det gör inte så mycket så länge man lägger till adressen bland sina bokmärken: www.webuildpages.com/neat-o/

Tyvärr verkar We Build Pages Ancor Text Backlink Checker ha slutat fungera. Men det finns fler liknande verktyg där ute!

Det speciella med det här verktyget är att det inte bara letar reda på adressen till sidorna som länkar, utan att det också letar reda på texten som är länkad! På så sätt får man snabbt fram en lista över vilka ord som andra har använt för att länka in till en sajt. Samtidigt får man adressen till sidorna, så att man kan gå dit och leta reda på kontaktuppgifter om man skulle vilja få till stånd några förändringar.