Google Wave lanseras under året! En av de största snackisarna det senaste dygnet har varit offentliggörandet av Google Wave.
Man kan säga att det är en sammanslagning av e-post, wiki, chat-program och system för projekthantering mm. En grundläggande skillnad jämfört med att t ex skicka ett mail där information flyttas mellan olika servrar eller t o m datorer är att all information i ens kommunikation i Google Wave ligger samlat på en viss server med den effektivitet det innebär. Oavsett vem som skriver något eller varifrån det än uppdateras.
På ett sätt ser gränssnittet ut som om man är inne i Gmail i kombination med iGoogle. Men en viktig skillnad är att det som kommuniceras sker i realtid. Allt som skrivs i Google Wave delas direkt med alla valda kontakter och alla som är involverade kan interagera samtidigt. Och som sagt, att många saker som man tidigare har kört med olika applikationer (och lite yxigt försökt integrera i iGoogle för sig själv åtminstone) nu blir sammanvävt på riktigt och delbart med alla.
Man bygger en slags trådar som man kan lyfta in de kontakter man vill till, helt eller till delar av tråden. En sådan tråd kallas för en ”wave”. En wave kan vara omfattande och innefatta många olika delkonversationer, direktmeddelanden, noteringar, applikationer och kopplade dokument och filer.
Google Wave är open source vilket öppnar upp för världens utvecklare att ta fram smarta lösningar. Något Google understryker med kraft. Det lär finnas ett stort antal tredjeparts-program klara när Google Wave släpps.
Det verkar totalt flexiblet och intuitivt. Man kan t ex dra filer direkt från skrivbordet in till sin wave i browsern och det laddas in direkt, tillgängligt för alla deltagare.
En applikation som redan har offentliggjorts är Twave, en integration med Twitter för Google Wave. Man kan följa och hantera sin twittring inom Waves. Integration med Google Maps är en annan självklar applikation.
En av de coolaste funktionerna är möjligheten att ”embedda” en wave på sin blogg eller webbplats och där fortsätta kommunikationen i den nya miljön. Det öppnar en värld av möjligheter, t ex att skapa minicommunites inom olika ämnen i diverse miljöer. Oavsett hur många platser man sprider sin wave till ligger själva grunden som sagt kvar på samma server.
Självklart kommer det att finnas gränssnitt för iPhone redan från början.
Detta är verkligen en generationsväxling när det gäller interaktiv kommunikation och nätverkande. Både socialt och som ett verktyg för arbete, där man kan involvera arbetsgrupper och kunder i t ex en projektmiljö. De enskilda funktionerna har till stor del funnits tidigare. Men integrationen och realtidsuppdateringen är det som gör det fantastiskt.
Google Wave är utvecklat av ett gäng från Sydney, bland annat grundarna till Google Maps, de danska bröderna Lars och Jens Rasmussen. Lars har bloggat om det förstås.
Här kan man titta på lanseringen på Googles utvecklarkonferens i San Francisco, Google I/O. Väldigt intressant och inspirerande show.
Update:
Mindpark skriver klokt om den nya dynamiska miljön kontra de gamla statiska.
Next Generation Internet är minst lika entusiastisk kring Google Wave som jag är och beskriver möjligheterna.
Update 091001
Det var ett tag sedan jag skrev det här i upphetsning över vad Google Wave lovade vid offentliggörandet. Och förväntningarna har inte minskat direkt. I de här dagarna när Google Wave släpps till 100 000 testanvändare har intresset nått större höjder än någonsin. Dagstidningarna börjar till och med skriva om Google Wave.
Folk verkar vara beredda att gå långt för att få en inbjudan och dessa säljs även på ebay för någon tusenlapp eller två.
Man diskuterar vad Google Wave kommer få för betydelse för vanliga användare som inte arbetar med webbverktyg dagligdags. Jag tror att de av oss som idag använder webbaserade projekt- och planeringsverktyg som en integrerad del av jobbet, direkt kommer ta till oss Google Wave och få en oerhörd nytta av de integrerade funktionerna. Personligen skulle jag faktiskt kunna betala för en invite men hoppas på att få en den ”vanliga vägen”. Jag fick en invite från Google och använder det nu. Så går man bara till de egna behovet och det sätt vi arbetar på idag blir man såld direkt.
Men jag tror även att personer som inte ”lever på nätet” och använder Google Docs för delade projekt eller vill samla applikationer i iGoogle kommer få glädje av Google Wave.
De flesta använder epost idag, många har bloggar eller egna sajter och många snabbkommunicerar via chat-klienter. När man kan integrera funktionerna och skapa sin egen sociala miljö på t ex sin egen webbplats (dit man kan lyfta in sin wave) kommer många vanliga användare få stor glädje av Google Wave. Där man t ex kan skapa egna sub-communities för vänner, familj eller i fotbollslaget, och dela bilder, chatta, kommentera etc i oändlighet.
Facebook fyller delvis det här behovet för många. Och jag tror inte att Google Wave blir en konkurrent till det breda Facebook. Tvärtom, det blir ett perfekt komplement, för det visserligen öppna men decentraliserade samtalet. För den krets av vänner som man väljer, men med en öppenhet att hittas av andra om man vill.
Jag gillar ju även community-verktyg som Ning. Men Google Wave kommer bli något helt annat, mer lättillgängligt. Där man kan börja använda det från första sekunden och som många kommer känna sig hemma i helt intuitivt. Och med realtidsuppdateringen på köpet.
Att Google Wave verkar bli så jäkla effektivt och snabbt är ytterligare ett skäl att många kommer testa när man får chansen.
Coolt. Det här måste jag skriva om också.
Ja jag skrev en smörig förklaring till dem varför just jag ska vara beta-testare nu. De har förstås sett sådan smörighet förr. Men jag tror jag slår an något djupt inne i dem som gör att jag får det. Dessutom heter jag likadant som Lars och Jens.
Jag ändrar min länk på Danne-bloggen till din nya WSF. Så får du fin länkenergi.
Vad kan man säga, jag tror att epost är ett minne blott om 2år. Wave kommer att ta över det mesta och de sätt google lanserar det kan inte bli bättre. Ska bli skönt att slippa alla förbannade spamm.
Johan, ja jag tror i och för sig att stora grupper kommer använda epost lite längre en så 🙂 Men det är verkligen ett genombrott när Wave kommer.
För många av oss kommer sättet att kommunicera förändras ytterligare. Google Wave kommer att få dagens sociala medier att kännas lite begränsade och statiska.
Danne, så fort någon har byggt en extension till e-post, så finns det ingen anledning att ha något annat än GW.
Synd bara att inte server mjukvaran är släppt ännu. Annars hade jag satt upp en server direkt. 🙂
Kul att du är på Johan 🙂 Vi får följa utvecklingen och hugga direkt.
När det gäller epost, jag använder det bara om jag måste redan idag. Med delade dokument i Google Docs etc kan man effektivisera sin projektkommunikation. Det är en mission att visa vänner och kunder vilka möjligheter som redan finns. Men det finns ju många människor som inte har ett Google-konto eller ens vet att Google tillhandahåller något annat än en sökmotor 🙂
Jag har fått en inbjudan till Wave och testat lite, verkar ganska lovande om bara den stora skaran förstår dess innebörd.
Kul Stefan,
De kommer köra ut ytterligare 20000 inbjudningar till utvecklare nu och sedan ytterligare 100000 till ”vanliga” människor som har signat upp sig. Eftersom jag inte är utvecklare hoppas jag att få access då.
Den stora skaran kan nog som sagt ta ett tag att nå efter den skarpa lanseringen. När vi väl kommer igång får vi som med så mycket annat börja missionera 🙂
Jag fick en invite idag, men jag har ingen att Wave:a med. Kan man söka upp människor eller något liknande för att testa? 🙂
Mina invites jag har, skickas ju inte ut direkt heller, utan det verkar ta ett tag innan de kommer ut. Jag har ju ingen lust att vänta på att mina wave-vänner. 😉
Hej Kristoffer, jag ska leta upp dig så kan vi starta en Wave. Så kan du testa lite. Jag fick nämligen också äntligen en invite från Google nyligen. Det är ju fortfarande ett ”preview”-läge och många funktioner som inte är klara än. Men det är kul att vara med och följa utvecklingen nu. Och vi har börjat använda Wave konkret i arbetsgrupper nu.
Hej, Er der nogen her har en invitation til at dele? Det ville være meget værdsat! Tak!
Hej alla glada google fanboys!
Jag har testat wave ett par dagar.
Tror ni på allvar att projekt/företag kommer spara sin information i vågor? Ur användbarhetssynpunkt är de helt förkastliga. Svåra att följa. Varför skulle man vilja ha allt (doks, chat, widgets/gadgets etc) på ett och samma ställe. Det blir väldigt kladdigt.
Ur en mjukare aspekt; Vad är en våg? Hur ska gemene man förstå vad en våg är? Och vad ska gemene man ha vågen till?
E-post relaterar lätt till gamla pappers-brev, man har sin inkorg, utkorg och breven ligger där i högar. Men en våg..!? Väldigt onaturligt.
jaja, vi får väl se om det blir nåt. Hur som helst fascinerande att invites går för flera hundra kronor på ebay 🙂
Jag håller med jens. Väldigt mycket hype för ett koncept med tveksam användbarhet och att ”vågor” skulle ersätta epost tror jag inte alls på. Vem vill ha mottagaren kikande över axeln på en när man skriver brev till han/henne?
Jens & Kristofer,
Jag tror säkert att det kommer att ta tid innan vi ser att Google Wave tar över e-postens roll 🙂 Och det är inte säkert att det är just Wave som gör det.
Men Google Wave representerar ett nytt sätt att samla kommunikation som säkert kommer att trigga annan utveckling. Det kommer dyka upp olika alternativ, både vidareutveckling av Google Wave och andra fenomen. Och med tiden tror jag att den gamla och ostrukturerade och odynamiska form av kommunikation som just e-post står för, kommer tyna bort. E-post är ju som Jens är inne på, ett arv från den analoga tidens brevskrivande.
Det känns begränsande i dag när man digitalt, utan någon fördröjning till mottagaren, vill skriva brev, prata i telefon, visa film och faxa samtidigt, för att ta gamla analoga jämförelser. Med möjlighet för en omedelbar respons och interaktion från mottagarna. När det gäller att ha någon ”kikandes över axeln” när man skriver, sker ju nu en solklar utveckling mot en ökad transparens på nätet. Många är inte längre rädda för att föra samtal inför öppen ridå där tredje man kan ta del av det som sägs och även interagera. Men samtidigt som man har möjligheten att vara transparent är det självklart viktigt att kunna välja. Google Wave ger möjligheten om man vill.
Nu har ju just Google ett sådant starkt fäste redan, med olika vertyg som är totalt etablerade i det dagliga internetanvändandet, att de kommer ha en god chans att ta och behålla den dominerande positionen själva. Under överskådlig tid.
Google Wave kommer som sagt att samla olika kommunikationsformer: chattrådar, e-post (snarare en dokumenterad chat), delade arbetsdokument, bilder, applikationer och mashups av alla tänkbara slag, samlat i EN miljö. Något som blir ovärderligt för oss som arbetar i projekt med många deltagare. Där deltagarna helt kan interagera, uppdatera, lägga till och dra ifrån och slänga in dokument och applikationer.
I en utveckling där man mindre och mindre är bunden till samma fysiska arbetsplats, utan istället arbetar i nätverk, krävs det olika sammanhållande projektverktyg. Bara för att ta mina egna arbetsgrupper som exempel så använder vi idag en blandning av Google Docs, Dropbox, e-post (så lite som möjligt), chat när realtidsbeslut behövs (med krånglig dokumentation), egna servrar, Twitter om vi vill kasta ut frågor utanför arbetsgruppen etc. Vi använder dessa olika verktyg dagligen i det löpande arbetet.
Det som lockar med Google Wave är att det står för en utveckling där dessa funktioner samlas i en miljö. Med möjligheten till dokumenterad kommunikation i realtid. Endast tillgängligt för hela eller delar av deltagargruppen om man vill, eller helt öppet.
När man senare kommer kunna bädda in sin wave t ex på en extern sajt, kan även utomstående parter tas in i valda delar av samtalet och arbetet. Wave är då bara verktyget, miljön är valfri.
Jag tror inte att det här bara är intressant för konsulter som arbetar i projektform. Som jag skrev tidigare kommer det bli bra för föreningar, skolor, mellan vänner, i familjen. Jag har själv redan skapat olika waves med min sambo där vi samlar hemmaprojekt som behöver utföras. Där vi kan addera spontana tankar och idéer, inköpslistor med länkar, ritningar, åtgärdslistor och kontaktinfo till hantverkare, bilder, i chatform diskutera lösningar (eftersom vi jobbar mycket) och spara dessa trådar. Snart hoppas jag kunna bjuda in hantverkarna också så att vi skapar en komplett projektplats.
”Självklart kommer det att finnas gränssnitt för iPhone redan från början.”
Fattar inte riktigt den raden. ”Självklart” skulle vara stödet för Android telefoner, men varför är det just ”självklart” att iphone stöds?
Alltså, jag menar inte detta som någon klagan utan bara undrar. Googles egna mobilOS eller apples…
Hej Sketis, när den urpsrungliga posten skrevs innan sommaren så sades det att det tidigt skulle komma gränssnitt till iPhone. Och när jag lite triumferande använde ordet ”självklart” var det för att jag anser att iPhone är det främsta verktyget för en mobil livsstil.
Naturligtvis skapas det gränssnitt för Googles Android. Och många kan föredra Android rent tekniskt. Men när det gäller att vara symbolen för en modern och intuitiv, mobil kommunikation finns det inget som är i närheten av iPhone. Därför tog jag det exemplet när det gäller mobila gränssnitt.
Nu finns det ju inte någon vettig applikation utvecklad för iPhone än, bara ett par tredjepartslösningar som man kan ha och mista.