Alla vet att det är fullständigt nödvändigt med bra inkommande länkar till en sajt för att den ska placera sig högt i sökmotorerna idag. Bäst är dessutom riktiga länkar, från sidor och sajter som handlar om ungfär samma saker som ens egen sajt.

Frågan är bara hur man åstadkommer dessa naturliga inkommande länkar, utan att ta till metoder som sökmotorerna inte tycker om?

Vi på Carnaby förespråkar förstås ett naturligt förhållningssätt till länkarbetet. En sajt som är tillräckligt bra, och som innehåller tillräckligt mycket relevant och unik information kommer så småningom att få fler länkar än en sajt som bara presenterar ett företag och deras tjänster. När sajten har tillräckligt mycket intressant information så börjar snart länkarna komma av sig själva.

Vad är intressant information?

Vad som är intressant information skiljer sig naturligtvis väldigt mycket beroende på företagets inrikting, men en tumregel är att bjuda på lite av sitt kunnande.

Campingen bör fylla sajten med bra lokala tips till sina camping-gäster. Var köper man det bästa grillköttet? Var finns den bästa lokala mekanikern? Var metar man de fetaste abborrarna och var finns den där undanskymda badplatsen där man kan bada näck?

Snickaren kan börja lägga ut bra och handfasta råd till hemmasnickaren. Gärna ritningar, skissbilder, genomgångar av de olika verktygen och deras användningsområden…

Rörmokaren som vill få många länkar till sin sajt kan med fördel lägga ut ingående planskisser för hur man löser vattenburen golvvärme i en tvåplansvilla, eller hur man kompletterar sin värmepanna med solvärme.
Översättningsfirman kan bjuda på svåra fackuttryck som man stöter på och definierar i sitt arbete.

Fotografen kan, förutom många och vackra bilder, bjuda på sina råd angående den senaste digitalfoto-tekniken…

Jag tror att ni förstår hur jag menar. Och jag tror också att jag kan förutse följdfrågan… Hur ska vi göra detta? Och invändningarna… Vi är inte webbkunniga. Vi har inte tillgång till vår sajt. Vi är inte särskilt bra att uttrycka oss i text…

Vad gäller webbkunnigheten, så är det idag oerhört lätt att installera en blogg (som den här) som komplement till sin sajt, eller att anlita någon som hjälper en med detta. Sedan är det bara att börja skriva! Den som inte har egen tillgång till sin sajt bör definitivt se över avtalet med sin webbleverantör. Sajten, och helst även webbabonnemanget ska tillhöra företaget vars information visas där, och aldrig någon tredje part.

Den som inte över huvud taget kan uttrycka sig i text har det värre, men även det är lätt att åtgärda. Sverige är fullt med begåvade journalister, författare och bara allmänt skrivglada människor som vill göra sig en extra hacka.

Kontakta oss om ni inte känner några. Vi känner åtskilliga! Både sådana som kan skriva, och sådana som kan installera en blogg.